Dünya
Akşam Gazetesi: İsrail‘in ‘Doğalgaz‘ sancısı
İsrail'in Akdeniz üzerindeki doğalgaz borusunu Avrupa'ya taşıma noktasında sıkıntı yaşadığı ileri sürüldü...
Ä°srailli yetkililer, Kıbrıs gazının Türkiye'nin içinde yer almadığı bir projeyle Avrupa'ya taşınmasının mümkün olmadığı yönünde görüÅŸ belirttiÄŸi öÄŸrenildi. Rum Kesimi'nin de bunun farkında olduÄŸunu belirten yetkililer, hattın Yunanistan üzerinden gitmesinin ise ek 10 milyar dolar tutarında bir faturağı çıkaracağı görüÅŸünde.
AkÅŸam Gazetesi'nin haberine göre; Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, KKTC'yi 'by-pass' ederek Ada çevresinde baÅŸlattığı doÄŸalgaz arama inadı, Ä°srail'i de zora soktu. Sondaj ihalesini ABD'li Noble Enerji Åžirketi ile birlikte üstlenen Ä°srail'li Delek Åžirketi, KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının yol açacağı sıkıntıların yanı sıra, çıkarılacak doÄŸalgazın Avrupa'ya nakli konusundaki yüksek maliyet nedeniyle de sıkıntı yaşıyor. DoÄŸalgazın, Türkiye'nin desteÄŸi olmadan Avrupa'ya aktarımının yaklaşık 10 milyar dolarlık ek maliyet getireceÄŸini dikkate alan Ä°srail'li Delek Åžirketi, sondaj çalışmalarına devam edip etmeme konusunda ciddi endiÅŸe taşıyor. GeliÅŸmeleri AKÅžAM'a deÄŸerlendiren Ä°srail'li bir yetkili, Kıbrıs doÄŸalgazının Türkiye'nin içinde yer almadığı bir proje ile Avrupa'ya taşınmasının mümkün olmadığını belirterek ÅŸunları söyledi:
ULUSLARARASI HUKUKA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N SORUNLAR
Güney Kıbrıs'ın Ada çevresinde baÅŸlattığı doÄŸalgaz arama çalışmaları, KKTC'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları nedeniyle sıkıntıya yol açtı. Bu konuda önümüzdeki süreçte yeni sıkıntılar yaÅŸanması da sürpriz olmayacak.
YUNANÄ°STAN'DAN AKTARIM Ä°LAVE 10 MÄ°LYAR $
Kıbrıs doÄŸalgazının Avrupa'ya nasıl nakledileceÄŸi konusunda ciddi belirsizlikler var. DoÄŸalgazın Avrupa'ya aktarımında Türkiye'nin içinde yer almayacağı bir proje, mali anlamda gerçekçi olmaz. DoÄŸalgazın denizin altından Yunanistan'a aktarımı seçeneÄŸi ise en az 10 milyar dolarlık ek maliyet gerektiriyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin içinde bulunduÄŸu mali koÅŸullar göz önüne alındığında, böyle bir güzergahın hayata geçirilmesi mümkün görünmüyor.
EN UYGUN ROTA TÜRKÄ°YE'DEN
En uygun güzergah, doÄŸalgazın önce Kuzey Kıbrıs'a, oradan da Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakledilmesi. Enerji devlerinin görüÅŸleri de bu doÄŸrultuda. Ancak, Ada'da çözüm olmadan ve Türkiye-Ä°srail iliÅŸkileri düzelmeden bu projenin uygulanması imkansız görünüyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi de, bu gerçeÄŸin farkında.
AFRÄ°KA-ASYA PAZARI SIKINTILI
Kıbrıs gazının, Avrupa yerine Afrika veya Asya'ya satılması seçeneÄŸinin önünde de engeller var. Mısır'ın kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde çok daha büyük gaz yatakları yer alıyor. OrtadoÄŸu ve Asya'daki doÄŸalgaz kaynakları dikkate alındığında, Kıbrıs gazının Afrika ve Asya'ya pazarına yönelmesi akılcı olmaz.
MISIR'IN YENÄ° KEÅžFÄ° ZORLAYACAK
Enerji uzmanları ve akademisyenler, Ä°talyan Eni ÅŸirketinin Mısır açıklarındaki Zohr bölgesinde keÅŸfettiÄŸi doÄŸalgazın, DoÄŸu Akdeniz'de daha önce gaz bulan Ä°srail'i gölgede bırakacağı görüÅŸünde birleÅŸiyor.
Henüz yorum yapılmamış.